Burgerlijk huwelijk en nikah

Volgens de Nederlandse wet moet eerst het burgerlijk en dan het religieuze huwelijk worden gesloten. Degene die een religieus huwelijk voltrekt, zonder dat eerst een burgerlijk huwelijk is gesloten, is strafbaar. Niet de mensen die huwen overigens. 

In de ogen van Allah is, allahoe 3alm, een nikah wel geldig als er geen burgerlijk huwelijk aan vooraf gaat. Allah vraagt wel van ons dat wij ons voegen naar de regels van het land waar wij wonen. Dus is naar onze menign de goede weg eerst het burgerlijk huwelijk en dan de nikah. 

De islamitische ceremonie is in de kern simpel. Iemand die het huwelijk voltrekt (imam). De man en de vrouw. Haar wali (zaakwaarnemer: zie de blog over wali om te weten wie dit is). Twee of meer getuigen (ook meer uitleg in een andere blog). Er dient vooraf duidelijk te zijn wat de “mahr” (bruidsgift van de man aan de vrouw) is. De bruid en haar wali dienen daarmee ingestemd te hebben. Een korte uitleg over wat de ceremonie inhoudt. Een stukje uit de quran: toepasselijk voor huwelijk en met een advies aan het bruidspaar en getuigen en genodigden. Dan huwelijksvoltrekking. Tekenen van de akte door jullie en de getuigen en de “imam”.  

De ceremonie van het burgerlijk huwelijk gaat daar dus aan vooraf. Maar je kunt ook overwegen om beiden op dezelfde dag en op dezelfde locatie te doen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een “bab voor een dag” (Anna kan die rol vervullen indien gewenst). Dat is iemand die jullie kiezen en die dan door de rechtbank beëdigd moet worden en voor jullie huwelijk benoemd. Daar zijn kosten aan verbonden. Voor het gebruik van een andere locatie dan een van de gemeentehuizen moet je, afhankelijk van de dag en het tijdstip, ook aan de gemeente betalen. Je kunt op de website van de Gemeente Rotterdam de kosten vinden. https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/trouwen/.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *